Bull & Horse Murals, Liverpool Veterinary School
Conservation and transformation project
OUR WORK HERE
The former Veterinary College in Liverpool was housed in a 1930, brickwork building that was scheduled to be demolished in 2012 and replaced with a more modern facility.
Within the brickwork panels on the main building façade were two relief carvings of a bull and a horse. The carvings had become a prominent feature in the City and Stone Edge was consulted to advise whether the brickwork panels could be salvaged for re-use.
Stone Edge developed a scheme to encapsulate the brickwork panels by securing a steel frame around the perimeter of each carved frieze on the front and rear faces. Once the adjacent demolition works had been completed, the panels were hoisted clear. The panels were moved to the new veterinary school on the Wirral, where they took prime position in the newly landscaped setting.
The project was a tricky prospect and took some ingenious engineering and planning by Stone Edge.
WORKS INCLUDED:
  • Design and procurement of steel frame to carry the brick panels
  • Installation of support frames
  • Site diamond cutting
  • Site crane lifts
Client:
Liverpool Veterinary School
Location:
Liverpool
Duration:
3 weeks
Start:
April 2015
Completion:
April 2015

BE SOCIAL.
SHARE THIS CASE STUDY

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook