Whalley Abbey, West Wall, Clitheroe, Lancashire
Conservation and transformation project
OUR WORK HERE

Whalley Abbey was founded in 1296 by Cistercian monks. Its gatehouse was used as a place to dispense alms, and to give food and drink to the poor. The narrow lane it spans was once the main route through the Ribble valley, now a quiet byway.

Stone Edge was contracted to rebuild the west wall in front of the gatehouse. A sensitive conservation approach was required. Every stone needed to be individually numbered for reinstatement in its original position. A plan was produced of the wall, with each stone identified individually. The numbers were transferred on to the stones themselves as the wall was taken down, and the stones carefully stored in order for rebuilding.

The vast majority of stone was reused. Some replacements needed to be made, due to excessive weathering of the originals

WORKS INCLUDED:
  • Fully recording existing condition of wall
  • Numbering of every individual stone
  • Dismantling of wall
  • Rebuilding of wall
Client:

Diocese of Blackburn

Architect:

Ivan Wilson Associates

Location:

Clitheroe, Lancs

Duration:

12 weeks

Start:

September 2016

Completion:

December 2016

BE SOCIAL.
SHARE THIS CASE STUDY

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook